Германският канцлер Ангела Меркел започва да подготвя наследничката си, след

...
 Германският канцлер Ангела Меркел започва да подготвя наследничката си, след
Коментари Харесай

Меркел подготвя наследничката си

 Германският канцлер Ангела Меркел стартира да приготвя наследничката си, откакто през днешния ден дефинира Анегрет Крамп-Каренбауер за общоприет секретар на Християндемократическия съюз (ХДС), предава AFP.
Така Меркел отговори на критиците си вътре в партията, които желаеха свежа кръв. Назначението на Крамп-Каренбауер провокира „ огромно утвърждение “ измежду ръководителите на партията, съобщи Меркел на взаимна конференция с избраничката си.

55-годишната Крамп-Каренбауер, която е лидерка на държавното управление в дребната провинция Саарланд и е считана за доста близка до канцлера, ще заеме стратегическия пост в ХДС и ще оказва помощ на Меркел, която е ръководител на партията от 2000 година

Канцлерът разкри, че самата Крамп-Каренбауер е поискала да заеме поста. „ Тази концепция доста ме развълнува и незабавно одобрих “, добави Меркел, без обаче да я показва публично за собствен правоприемник в канцлерството.

Крамп-Каренбауер ще наследи 43-годишния Петер Таубер, който подаде оставка по здравословни аргументи и беше мощно подложен на критика в ХДС след разочароващите резултати на последните парламентарни избори. Партията завоюва изборите, само че с най-слабия си резултат в историята от 32,9%.

Крамп-Каренбауер ще заеме публично поста по време на конгрес на партията след една седмица в Берлин.

„ Мини Меркел “

Наричана „ Меркел на Саарланд “ или „ мини-Меркел “ поради близостта на идеологическите си възгледи и на характера си с канцлера, Крамп-Каренбауер постоянно е посочвана с буквите си „ АКК “.

Това е „ първият явен сигнал в дебата към наследяването “ на канцлерския пост най-късно след четири години, разяснява в понеделник немският всекидневник „ Зюддойче цайтунг “.

Крамп-Каренбауер, която е омъжена и е майка на три деца, има тапия по политология и обществено право. От 2011 година тя е отпред на провинция Саарланд, която е най-малката в Германия.

Уважавана от Меркел отдавна, тя завоюва благосклонността й през март 2017 година, когато резервира региона си в лоното на консерваторите и провокира неуспеха на социалдемократите, които разчитаха на огромната известност по това време на ръководителя си Мартин Шулц.

Макар че към момента е малко позната на федерално ниво, без управнически опит на национално равнище, Крамп-Каренбауер е „ извънредно известна “ в ХДС, отбелязва немският седмичник „ Шпигел “.

 

Канцлерът й даде основна роля в неотдавнашните договаряния, приключили с съдружно съглашение със социалдемократите. „ АКК “ има опит с огромните обединения с лявоцентристите и ръководи Саарланд със социалдемократите втори следващ мандат.

Католичка

Подобно на Меркел, Крамп-Каренбауер пази центристки курс на ХДС на фона на възходящите претенции за очебийно по-консервативен завой, с цел да се предотврати възходът на крайната десница.

„ АКК “ обаче е по-твърда от Меркел по въпроса за мигрантите и упорства за експулсирането на тези от тях, които са излъгали за самоличността си. Крамп-Каренбауер, която е вярваща католичка за разлика от Меркел – протестантка и щерка на свещеник, се отнася враждебно и към смекчаването на възбраната за рекламиране на абортите.

С назначението на Крамп-Каренбауер Меркел дава отговор най-много на настоятелните претенции на вътрешните „ бунтовници “, които изискват от нея да приготви най-накрая наследяването си след 12 години във властта.

От няколко седмици Меркел е изправена пред невиждани рецензии в ХДС. Недоволството стартира след парламентарните избори, само че се ускори след многочислените отстъпки, които Меркел одобри да направи, с цел да ръководи със социалдемократите. 
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР